Internet började som ett forskningsprojekt inom den amerikanska forskningsvärlden och syftet var att kunna ansluta datorer med varandra på långa avstånd. Detta har genom åren utvecklas och det fanns ett nät som kallades ARPANET som var mycket mindre än det vi använder idag som kallas World Wide Web (WWW).

 

 

När vi går in på en hemsida så hämtar vi informationen om den från en annan dator någonstans (mest troligt en server). Datorn eller servern som har informationen på sig skickar denna genom sladdar och med wifisignaler med hjälp av satelliter. Informationen når sedan fram till den datorn som skrivit in URL:en för den sidan (URL det hemsidan heter, alltså det man skriver när man ska gå in på en hemsida). Man kan likna skickandet av information mellan datorer med att skicka brev. Alla datorer, vare sig det är en stor server eller en liten laptop har en IP-adress. Den ena datorn som håller i en hemsida skickar då informationen till IP-adressen som har efterfrågat att gå in på den hemsidan. För en väldigt bra och enkel beskrivning om hur internet fungerar rekommenderar vi att se på den här videon: http://www.youtube.com/watch?v=7_LPdttKXPc

 Källa: http://pctechmag.com/wp-content/uploads/2013/04/INTERNET-AFRICA-2.jpg

 

 

När man t ex bildar en blogg så kan man gå in på en hemsida som blogg.se och bilda den. När man gör detta så ligger inte all information på ens egen dator. Man skickar då “information” i form av blogginlägg, bilder och beordringar om hur ens blogg ska se ut. Detta sparas då på bloggportalens servrar och kan sedan sändas ut till läsare.

 

För att bygga en hemsida så "berättar" man för datorn hur man vill att den ska se ut. Detta gör man genom olika “språk”, det vanligaste för att bygga hemsidor brukar vara HTML. Då skriver man till datorn att man vill ha en text där, en bild där och så vidare.

 

http://www.rejas.se/fritis/datorkommunikation/chap_internet.html

http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet-hem/sa-fungerar-internet/

http://www.wordpressguru.se/en-grundkurs-i-hemsidor-och-hur-de-ar-uppbyggda/

http://www.youtube.com/watch?v=7_LPdttKXPc

http://www.luleaenergi.se/sv-SE/Fjarrvarme/?menuID=27

Kommentera här: